Békésszentandráson vízparti apartman, horgászat és pihenés a Holt-Körös partján
Kerékpár túrázás a Körösök vidékén

A hozzánk látogató vendégeink között egyre elterjedtebb időtöltés a kerékpárral való túrázás. Napi 25-30 nem megerőltető kilométer bármelyik irányba a Körös mentén garantáltan az itt töltött idő emlékezetes momentuma lesz. Hiszen mindenkinek érdekes lehet a duzzasztó alatti balincsapatok megfigyelése, esetleg egy vidrával való találkozás, a júniusi ártér mocsári nőszirommal teli rikító sárgasága, az Aranyosi és Borza védett "szentély" holtágak páratlan madárvilágának megszemlélése,a Berettyó árvízkapu megtekintése, vagy egy hűs sör legurítása a Harcsa büfében a világtól elzárt horgászfaluban- Halászlakon…

A gyerekek is biztosan szívesen emlékeznek majd vissza egy gát felett köröző réti sasra, egy fürgén a fák közé szelő jégmadárra, egy kubikban rabló csukára, vagy az ártérben legelésző békés magyar szürke marhákra…

Békésszentandrástól nem messze, a Szarvas – Mezőtúr vasútvonal hídjánál /Halászlak/ indul és veszik bele a nyárfák közé a Körös-Maros Nemzeti Park ártéri tanösvénye, fényképes információs táblákkal. Az itt eltöltött délelőtt biztosan mindenki számára értékes ismeretekkel bővíti a Körös árterek vadvízi világáról alkotott képét…

Szarvasra bebiciklizve /végig kiépített-biztonságos kerékpárút van/ megtekinthetőek templomaink-műemlékeink, szabad téren élvezhetünk egy előadást a vízi színházban, a Katalin II. sétahajóval mehetünk a történelmi Magyarország közepére, vagy tölthetünk el egy felejthetetlen délutánt az ország egyik leghíresebb arborétumában, a Pepi-kertben.

Kiegészítésként pumpát, fényképezőgépet, esetleg GPS-t /geocache ládák/ senki ne hagyja otthon.

Igény szerint személyesen vezetünk végig egy kerékpártúrát.


DRÓTHUSZÁROK Szarvas és környékén

Részlet a DRÓTHUSZÁROK túra leírásából:
"...Túránk kiindulópontja a szarvasi arborétum parkolója volt. 5 autóval érkeztünk a főváros irányából, itt csatlakozott hozzánk Laci, az alkalmi túravezető néhány barátja és családtagja. A 21 fős társaság a város központja felé vette az irányt, de néhány száz méter után rögtön megált, János pedig rövid előadást tartott a hazánkban páratlan látványt nyújtó mocsári ciprusokról.A mocsári ciprus sajátossága, hogy kúp alakú léggyökerei akár 1,5 méter magasak is lehetnek. Ez a floridai tengerparti mocsárvilág különleges, tűhullató fenyő fajtája. Az Erzsébet ligettől pár száz méterre magasodik az evangélikus Újtemplom tornya. Kerékpárra pattava arra vettük az irányt.

A lelkész engedélyével mi magunk is tiszteletünket tehettük a harangoknál, a kerengőről pedig megtekinthettük a város környékének panorámáját, valamint Szarvas jellegzetes, sakktábla-szerű utcaszerkezetét (tiszta New York...). Külön érdekesség volt a templom belsejében található számtalan falfirka, melyek többsége az 1920-1940-es évekből származik.

Az Újtemplomot elhagyva már egy hosszabb szakasz várt ránk, melyen a szembeszéllel is meg kellett küzdenünk - ha már emelkedők nem voltak. Persze meg-megálltunk párszor, hogy fényképeken és videószalagon örökítsük meg az általunk kevésbé ismert alföldi táj jellegzetességeit...."
Forrás: DRÓTHUSZÁROK Szarvas és környékén [http://www.kerekparturak.hu/szarvas/szarvas.htm]
Egy hely ahol a teljes család megtalálja a nyugalmat.   Horgászat, aktív pihenés és az érintetlen természet várja az ide látogatókat!